Media Art op het Noordelijk Film Festival 2009

Grensoverschrijdende audiovisuele kunst is waar Media Art Friesland voor staat. De programmering die tijdens het 31ste Noordelijk Film Festival in Theater de Harmonie, Leewarden, vertoond wordt, gaat verbindingen aan met de traditionele film en laat het publiek kennis maken met nieuwe, experimenteerde vormen van film en video.

Dit aan de hand van twee onderdelen:

  1. de Friese Internationale Media Art Competitie (FIMAC), samengesteld uit 37 werken in 5 programma’s
  2. de première van Prooidieren en de vertoning van Holland. Twee films van de jonge filmmaker Thijs Gloger.

 

Prijswinnaar Friese Internationale Media Art Competitie bekend gemaakt

Leeuwarden, 15 november 2009

De jury was verrast door het kwalitatief hoge niveau van de werken gepresenteerd in de Friese Internationale Media Art Competitie. Met elkaar laten zij een verrassend beeld zien van de huidige internationale productie op het terrein van de mediakunst. Het was geen gemakkelijke opgave om binnen zo’n rijke verscheidenheid aan gehanteerde beeldtalen en technieken een winnaar aan te wijzen.

Bij het beoordelen van de inzendingen heeft de jury meerdere kwalitatieve aspecten onderscheiden, die afgewogen in hun onderlinge samenhang tot een eindoordeel hebben geleid. Zo is gekeken naar de artistieke intentie, het vernieuwend gebruik van het medium, de technische kwaliteit en de inhoudelijke impact.
Het was niet altijd makkelijk om een afweging te maken tussen de inzendingen met een meer documentair karakter, die vaak een hoge actualiteitswaarde hadden, en de meer autonome en experimentele bijdragen, die vooral op de theoretische reflectie op het medium zelf waren gericht.

Bij de uiteindelijke waardebepaling heeft het vermogen om te raken, te ontroeren, te desoriënteren en te verwonderen steeds de doorslag gegeven. Uit een shortlist van zeven inzendingen bleven er uiteindelijk twee over, die volgens de jury boven de andere uitstaken.
Unaniem is de jury van mening, dat de prijs moet uitgaan naar:

Rocio Rodriguez & Marius Leneweit ...Niland 1 van Rocio Rodriguez & Marius Leneweit uit Spanje en Duitsland. Deze claustrofobische evocatie van een gebeuren dat zich vrijwel geheel onder water afspeelt, is van een bijna letterlijk adembenemende schoonheid, waar erotiek en dood, angst en het sublieme op uiterst verrassende wijze samengaan.

...Niland 1 van Rocio Rodriguez & Marius Leneweit

Matthew RankinEen eervolle vermelding kent de jury toe aan de inzending Hydro-Lévesque van Matthew Rankin uit Canada. Deze film overrompelt en neemt je mee een in verhaal op de grens van fictie en realiteit, waarbij een breed scala van mediale middelen en genres aan bod komt, zodat een intrigerend resultaat wordt bereikt.

Voor het overzicht van de juryleden zie onderaan deze pagina.

 

Friese Internationale Media Art Competitie

Met inzendingen vanuit de hele wereld heeft Media Art Friesland ook dit jaar weer een uitdagende en innovatieve programmering van film en videokunstwerken samengesteld. Naast een inspirerende middag en avond biedt de fimac meerdere premières. Veel werken zijn namelijk voor de eerste keer in Nederland te zien. Tijdens de FIMAC komen de meest uiteenlopende aspecten van film en video samen in vijf programmablokken. Elk blok kent een eigen thema, waardoor artistieke processen, relaties, het experiment en ‘de werkelijkheid’ elkaar afwisselen.

Download PDF fimac (NFilmFestival krant '09 22.pdf)

vrijdag 13 november, nivo noord 1 & 2

KRISIS GRUPPE

16.15 – 17.45 uur : fimac 1: KRISIS GRUPPE

END OF HISTORY

17.55 – 19.15 uur: fimac 2: END OF HISTORY

zaterdag 14 november, nivo noord 1 & 2

KINO PRAVDA

16.15 – 17.15 uur: fimac 3: KINO PRAVDA

MODERN STRUCTURAL ANALYSIS

17.25 – 18.25uur: fimac 4: MODERN STRUCTURAL ANALYSIS

MENTAL MODELS

18.35 – 19.35uur: fimac 5: MENTAL MODELS

 

Friese Internationale Media Art Award

Aan de competitie is de Friese Internationale Media Art Award (FIMAA) verbonden, die op zondag 15 november om 20.00 uur wordt uitgereikt.

Juryleden

Huub Mous...

*1947, is kunsthistoricus en publicist. In diverse functies was hij gedurende dertig jaar werkzaam als organisator en adviseur op het terrein van de beeldende kunst in Friesland. Hij publiceerde over diverse onderwerpen in tijdschriften en catalogi voor musea, onder meer voor Kunst- en Museum Journaal en Museum Boymans van Beuningen. Hij had zitting in adviescommissies bij de Mondriaan Stichting en het Fonds BKVB in Amsterdam en was in 2000 artistiek leider van het Frysk Festival. Op uitnodiging van het Fries Museum stelde hij in 2008 de tentoonstelling samen De kleur van Friesland, beeldende kunst na 1945. Dat was ook de titel van het boek dat verscheen bij de Friese Pers Boekerij. In 2005 verscheen van zijn hand: Reizen door de tijd, publieke kunst in Fryslân 1945-2005. Zie ook: www. huubmous.nl

José Miguel Alves Silva de Andrade Biscaya....

, * 1973 Lissabon, Portugal, woont en werkt in Amsterdam. In 2009 behaalde hij zijn MA diploma (Fine Arts) aan het Sandberg Instituut te Amsterdam.
Zijn werk is vertoond op vele Internationale festivals en tentoonstellingen. Sinds 2005 is hij ook werkzaam als curator, waarin hij naast het werk als kunstenaar een aanvullende devotie heeft ontdekt. In 2007 heeft Biscaya het Mobile Institute in Brussels mede opgericht. Verder werkt hij sinds 2008 voor de oneminutes[pt] in Lissabon.

Nadine Bors (voorzitter)....

* 1973, museologe, directeur van stichting Media Art Friesland sinds 2006, waar zij sinds 2000 werkt. Hiervoor was zij werkzaam bij de Mondriaan Stichting en had van 1997 tot en met 1999 voor het Nederlands Instituut voor Mediakunst te Amsterdam voor het conserveringproject en de ontwikkeling en vormgeving van de database voor video en installaties gewerkt. Over deze thema’s heeft zij verschillende artikelen geschreven. Van 2007 tot en met 2009 is zij tevens werkzaam voor selectie en programmering van het European Media Art Festival in Osnabrueck, Duitsland. In 2008 werd Bors benoemd tot ‚ Beste Culturele Ondernemer van Friesland‘.

Voor meer informatie over het Noordelijk Film Festival klik hier

 

mini monitorGeef jezelf een unieke ervaring

++ Vrijwillegers gezocht ++

Het Media Art Friesland Festival is ieder jaar hèt internationale mediakunsthart van Noord-Nederland. Wil jij deel uitmaken van dit hart? Meld je dan nu aan als vrijwilliger voor het 2011 festival. Er zijn verschillende functies die vervuld kunnen worden tijdens deze periode. Meer informatie en aanmeldingsformulier.