Het Media Art Festival (MAF) en lichtfestival LUNA staan dit jaar in het teken van het thema ‘LinkedUp – Communicatie en Verbinding’. Op binnen- en buitenlocaties presenteren we de meest originele en talentvolle internationale mediakunstenaars die werken maken van licht, geluid en allerlei elektronische apparatuur. Passend bij het thema van dit jaar focussen we op interactie en verbindingen tussen mensen, hun omgeving, de natuur.

Met ‘Communicatie en Verbinding’ spelen we ook in op het gegeven dat MAF en LUNA aan het einde van het jaar plaatsvinden waarin Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is. Interculturele grenzen, verbindingen, wederzijds begrip en communicatie spelen een centrale rol in het verhaal van Leeuwarden-Fryslân 2018 en ook in ons expositieprogramma. Dat bevat vele werken waarin communicatie en connecties gevisualiseerd of in geluid omgezet worden en in vele gevallen speelt het publiek een actieve rol bij de totstandkoming van het werk.

Communiceren doen wij vaak door middel van geluid. We praten om onze verhalen te delen, we bespelen instrumenten om met muziek te imponeren en je magnetron gebruikt geluid om jou te vertellen dat het eten klaar is. Dit zijn de geluiden die wij kunnen horen, maar hoe zit het met de geluiden die wij niet kunnen horen? Olifanten gebruiken infrageluid (hele lage tonen) om met elkaar te communiceren, radio’s gebruiken radiogolven om de muziek van radiostations op te pikken en we gebruiken echografie om een beeld te schetsen van baby’s in de buik van hun moeder.

Workshop
Tijdens de workshop op het Media Art Festival gaan kinderen (en op wens ook volwassenen) op zoek naar deze verborgen geluiden en onzichtbare signalen om ze te onthullen. Onder leiding van mediakunstenaars Mark Buitenwerf en Romy Joya Kuldip Singh krijgen groepen een rondleiding door onze MAF Young Masters expositie en maken zij tijdens een workshop zelf communicatieapparatuur. Deze zelfgebouwde apparaten worden verwerkt en een grote geluidskunstinstallatie die wij presenteren op het LUNA Lichtfestival in het centrum van Leeuwarden.

Basisonderwijs
Speciaal voor het basisonderwijs ontwikkelt MAF ieder jaar een informatief en speels programma dat kinderen op jonge leeftijd vroeg laat kennis maken met het begrip ‘mediakunst’.

Voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs
Voor het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs organiseert MAF verrassende rondleidingen door de tentoonstelling.

Wil je alvast reserveren of hier meer over weten? Neem dan contact op  met:
mediaartfriesland@gmail.com

 

Volg ons: