Niet één, maar twee jonge talenten uit het Noorden wonnen op zondag 2 december de Young Masters Award 2018. De winnaars werden gekozen door een internationale vakjury uit twaalf kunstwerken van nationaal en internationaal jong talent tijdens het Media Art Festival in Leeuwarden. De Young Masters Award is een prestigieuze prijs voor talentontwikkeling in de kunst. 

Zowel Anne Fie Salverda (Minerva Academie voor Popcultuur, Leeuwarden) als Jakub Valtar (Frank Mohr Institute, Groningen), vielen in de prijzen. De winnaars werden gekozen uit twaalf genomineerde kunstenaars uit binnen- en buitenland, studerende of net afgestudeerd aan gerenommeerde kunstacademies. De afgelopen twee weken exposeerden zij alle twaalf op het Media Art Festival. De internationale vakjury werd dit jaar gevormd door geluidskunstenaar Selu Herraiz (E), performancekunstenaar Laurenz Theinert (DE) en kunstenaar Alex Lehmann Bryner (CH), student in Postindustrial Design en lid van het Zwitserse kunstenaarscollectief Bildspur.

Twee winnaars

Dat er dit jaar twee winnaars zijn gekozen voor de Young Masters Award is een unicum. Beide kunstwerken gooiden echter even hoge ogen bij de jury, die de twaalf werken beoordeelde op onder andere techniek, intentie, complexiteit en artistieke potentie. Anne Fie Salverda maakte indruk met haar afstudeerproject Slice of Psycho. Met muziek en visuals en geïnspireerd door het surrealisme, vertelt ze in haar performance het verhaal van een jonge vrouw en haar interne strijd om de realiteit bij te houden. De jury prijst Salverda om haar moed om dit persoonlijke werk te presenteren, evenals de “diepe, emotionele expressie en schoonheid”, aldus jurylid Selu Herraiz.

De Young Masters Award, gemaakt door kunstenares Marsja van der Ven

De Tsjechische Jakub Valtar won met zijn kunstwerk One Second Psycho, toevalligerwijs een soortgelijke naam, echter een kunstwerk dat opviel in onder andere het zeer hoge technische niveau. In One Second Psycho wordt iedere seconde van Hitchcock’s klassieker gelijktijdig afgespeeld op een groot scherm. Wanneer een toeschouwer het scherm aanraakt, wordt het geluid van dat specifieke fragment afgespeeld. Herraiz: “Het kunstwerk biedt de toeschouwer de mogelijkheid om zelf kortstondige geluidsfragmenten te creëren in de intense ervaring van het alleen zijn in een donkere ruimte.” De jury koos expliciet voor deze twee: de één sterk technisch, echter zonder eigengemaakte inhoud, de ander met eigengemaakte inhoud, maar waar het technisch nog verder ontwikkeld kan worden. Theinert: “We zien in beide grote potentie en hopen dan ook dat zij elkaar kunnen inspireren en versterken tijdens hun verblijf bij AADK Spain.”

Maand lang verblijf bij AADK Spain

Beide winnaars mogen een maand lang verblijven in de AADK Spain kunstenaarsresidentie voor artistiek onderzoek en productie in de inspirerende omgeving van de Spaanse stad Blanca. De werkperiode wordt begeleid door het professionele team van AADK Spain en afgerond met presentaties in Blanca, Leeuwarden en op andere locaties uit het internationale netwerk van de samenwerkende partijen.

Publieksprijs

Gedurende de twee weken dat het Media Art Festival plaatsvond kon ook het publiek stemmen op haar favoriet uit de twaalf gepresenteerde kunstwerken. Het publiek koos vrijwel unaniem voor de interactieve installatie Timbre van het kunstenaarscollectief Timbre Vibes. Vormgevers Juriaan Gregor, Alène Jeanne Moor en Jay Roderick studeren alledrie Interactive Performance Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hun indrukwekkende installatie stelt de toeschouwer in staat om zijn eigen stem te ervaren in licht dat, naar gelang de frequentie, verandert van kleur en in voelbare trillingen. Oorspronkelijk is deze installatie bedoeld voor een doof publiek, maar biedt ook voor horenden een verdiepende ervaring van de eigen stem.

Alène Jeanne Moor en Juriaan Gregor van Timbre Vibes

Het Media Art Festival vond dit jaar plaats van 15 november tot en met 2 december en exposeert jaarlijks mediakunstwerken van jong talent uit binnen- en buitenland.

De genomineerden voor de Young Masters Award 2018:

Alexander van Bakel (Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam), Anaïs Bories (Design Academy Eindhoven), Anne Fie Salverda (Academie voor Popcultuur, Leeuwarden), Friedrich Boell (Kunsthochschule für Medien, Keulen), Jakub Valtar (Frank Mohr, Groningen), Jelle Reith (Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam), Jihen Ben Chikha (Institute of Fine Arts, Sousse), Lena Weisner (Hochschule für Angewandte Wissenschaft und Kunst, Hildesheim), Oscar van Leest (Artez, Arnhem), Timbre Vibes (Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht) en Wouter Smit (Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam).

 

Volg ons: